GY.I.K.

Ebben a szekcióban próbáljuk meg összegyűjteni azokat a kérdéseket, amelyek a legtöbbször felmerülnek a fórumos szerepjátékkal kapcsolatban. Természetesen nem mindenre adunk itt választ, de ha további kérdéseid vannak, természetesen készségesen válaszolunk!

 • Mi is az a szerepjáték?
  Tömören a lényeg a Wikipédiától idézve: "Történetükben valóban mutatnak hasonlóságot a szerepjátékok a filmekhez vagy a könyvekhez, de annál sokkal szabadabb és sokszínűbb, hiszen míg egy film a szerzők és forgatókönyvírók képzelete szerint alakul, és egy színdarab eseményei a szerző művész fantáziája által valósul meg, addig egy szerepjátékban nincsenek ilyen megkötések. A játék célja kimondottan az, hogy egy kitalált történetben a játékosok, mint főszereplők vehessenek részt, az események menetét kedvükre befolyásolhassák." Persze a szabályok betartásával. Bővebben itt olvashatsz róla: Wikipédia - szerepjáték 
 • A fórumos játék előnyei és hátrányai
  Mint az imént kiderült, a hagyományos eset az, amikor egy társaság összeül egy asztal köré, és a mesélő vezetésével végig játsszák az adott mesét. Sajnos egy ilyen alkalom megszervezése nem egyszerű feladat 4-5 dolgozó ember számára, más esetben meg a távolságok miatt. Ezt orvosolja a fórumos szerepjáték, ahol az internetnek hála nem akadály a távolság - sem pedig az, hogy ki mikor ér rá játszani. Ugyanis a fórumra bármikor kaphatsz és írhatsz választ - akár hajnali kettőkor is - amit a játékostársak a következő nap elolvashatnak. Emiatt van időd átgondolni a válaszokat, szépen megfogalmazni - és nem utolsó sorban javítja a helyesírásodat is!
  S jól látod - a legnagyobb hátránya is pontosan ez - a játékmenet nem túl "pörgős" - mivel általában várni kell a válaszra. Lehet, hogy csak pár órát, de általában inkább pár napot. Egy gyors asztali játék, ami 5-6 óráig tart, az fórumon minimum 6 hónap, vagy akár egy évig is elhúzódhat. A játékosok növesszenek türelmet!

 • Milyen rendszerekkel játszhatok nálatok?
  A fórumon bármilyen rendszerrel játszhatsz - nincs megkötés. A legkönnyebben talán M.A.G.U.S.-hoz találsz partnereket, de a többi rendszer sincs megtiltva! Próbálkoztunk/játszottunk már Cyberpunk 2020, Codex, D&D, Vampire, Shadowrun, Star Wars, Mage, 7th Sea, Firefly, KULT, Legend of the Five Rings, XCOM, Warhammer 40000, FRPG, Avatar, Kaland Játék Kockázat, The Elder Scrolls rendszerekkel is. Ha van olyan rendszer, ami nincs felsorolva, attól még lehet játszani - a technikai feltételeket biztosítjuk - a nagy kérdés az, hogy találsz-e vállalkozó szellemű játékosokat vagy mesélőt hozzá. 

 • Ki lehet játékos?
  Gyakorlatilag bárki, aki játszani szeretne. A játékhoz internetkapcsolat kell. Ami mivel ezt az oldalt olvasod - megvan. Legyen egy bármilyen digitális jegyzettömböd, amiben meg tudod írni a hozzászólásaid vázlatát, és legyen kedved játszani - no meg kell egy adag türelem hozzá. Az, hogy ha nem vagy profi, vagy egyáltalán nem vagy képben a szabályrendszerekkel, ne vegye el a kedved ! Segítünk, és idővel úgyis belerázódsz. Ezért ha csak belekóstolnál valamelyik rendszerbe - az sem probléma - a mesélőnek kell ismernie főképp a szabályokat - nem a játékosoknak. Azaz "gyakorlatlanul" is el lehet kezdeni a játékot, mint írtam  segítünk!

 • Én is mesélhetek?
  Persze - nincs megkötés, hogy ki mikor jelentkezhet mesélőnek. Egy M.A.G.U.S. partira bármikor találsz embereket, a többi rendszernél azért nem árt, ha felméred az igényeket. Mindössze két dolgot vegyél számításba: legyen meg az ötlet, és legyen meg a kitartás a részedről, hogy fél év múlva is folytatódjon a mese, amit elkezdtetek. Szóval ha most van két hét szabadidőd, de utána tudod, hogy nem fogsz ráérni - inkább tedd el pár hónappal későbbre. Hidd el megvárjuk!

 • A kockadobást hogy oldjátok meg?
  A legtöbb meséhez tartozik egy kockadobó rész, ahol az általad megadott számú és oldalú kockával és módosítókkal dob a fórum véletlen szám-generátora. Mivel a fizika itt nem érvényesül, simán dobhatsz extrém oldalszámú kockával is. Elvégre gépnek mindegy, hogy 6 vagy 35 oldalú kockával kell dobnia. A fórum a dobás eredményét elmenti, és meg is jeleníti - így bármikor visszanézhető egy-egy próba eredménye. Persze, hogy mikor, vagy hogy kell-e dobni, azt a mesélő határozza meg. A kockadobáshoz használt kódoknak és lehetőségeknek részletes leírása is van.

 • Szeretnék csatlakozni! Hogy tehetem meg? Milyen feltételei vannak?
  Jobb oldalt fent van a Regisztrációs részleg, az ott szereplő menüpontra tessék rányomni! A regisztráció nem jár semmiféle kötelezettséggel, teljességgel ingyenes, ahogy az oldalon történő játék is. Nincs havidíj, vagy más fizetős opció. Amit kérünk - ne politizálj, és ne sértegesd a másikat. Valamint még egy dolgot nem árt, ha tudsz - ha három hónapnál régebb óta nem lépsz be az oldalra - a fórum automatikusan törli a regisztrált profilodat. Előtte kapsz azért e-mailt, hogy ez a veszély fenyeget. Persze regisztrálhatsz újra - nincs akadálya. De ezt elkerülendő javasoljuk, hogy negyed éévente legalább egyszer lépjél be a fórumra, vagy szólj a szabadságbejelentőben, hogy határozatlan ideig és sokáig nem leszel. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy törlődik a profilod.

 • A Regisztráció menete
  A Regisztráció  menüpontra ráklikkelve egy regisztrációs feltételek sablonszöveg fogad - úgy is mondhatnám, hogy a szokásos, amiben le van írva, hogy a feltöltött anyagokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. Bár a végén ott van, azért jobb, ha itt is szerepel, hogy a regisztrációval kapcsolatban kérjük, vedd figyelembe, hogy annak elfogadása manuálisan történik - azaz előfordulhat, hogy csak egy nap múlva tudsz belépni a fórumra. 
  Szóval a feltételek elfogadása után meg kell adnod egy felhasználó nevet - ami bármi lehet, egy e-mail címet (ahova általában nem küldünk semmit, csak az elfelejtett jelszó esetén) és adjál meg egy tetszőleges jelszót. Lehetőleg olyat, amit nem használsz máshol! Végül a képen látható betüket kell még beírnod az alatta lévő rublikába, és készen is vagy - a te részedről már csak várni kell - hamarosan élesítjük a regésztrációdat, és be tudsz lépni az oldalra.
  Valamint ha egy tagunk ajánlotta Neked a fórumot, akkor javasolt rajta keresztül is üzenetet küldeni a fórum adminjának vagy moderátorának - hogy milyen e-mail címről várható a regisztrációs kérelem - ez ugyanis megkönnyíti a mi munkánkat is. Ha problémád van regisztrációval - mert valamiért ugyan regisztráltál, de egy nap múlva sem tudtál belépni - akkor a fórum főoldalán szereplő e-mail címre írjál légy szíves, és orvosoljuk a problémát!

Regisztráció