Vanina
Lan válasza megdöbbent. Hogy én lennék felelős, nem a kő magától?! Hogy a...? Ezzel jól összezavart, sokféle választ vártam volna, de ilyet azt nem.
Bárcsak megállítható lenne a folyamat!
A kutya sem kezdhet semmit a vízzel, csalódottan jövök ki a tóból. Lan arra kér maradjak csendben, egy darabig megy is. Ám hamar megunom, hogy csak állunk a sötétben némán, egy idő után megkérdezem:
-
Kész lenni? Történni valami?Nehéz elhinnem, más állat segítségünkre lehetne. Egy kutya más. Az intelligens, emberhez van szokva, de mondjuk egy hal?!
Ennyiben kell maradnunk egyelőre, habár Qirrín láttán felötlik bennem egy kérdés:
-
Ti nem tud csinál két erő egy nagy? Amihez egy kar nem van elég, kettő lehet igen van. Bár... - és nagyot sóhajtok -
Ez nem van te baj, Quirrín. Úr eltűnt volt, ez van mi baj... Én már reggelig le sem fekszem. Virrasztok. Komor vagyok. Nem örülök a dolgok ilyen fordulásának. Reggelre azon már túl teszem magam, olyasmivel sanyargassam magam, én tehetek róla, mért nem voltam, éberebb, satöbbi, mert minden helyzetre a legjobb jóindulattal se tudok felkészülni. Képtelen elvárás. Ám hogy Zevran úr megtalálásába mit fektetek bele, nem mindegy.
Időközben a helyiek is hírét veszik, milyen gondba kerültünk. Még egy történettel is kibökik a szemem, erre már elhagy a türelem, felállok és az asztalra csapok indulatosan:
-
Ostoba van szokás ez! Ha a szellem van a baj, azt kell elűz vagy hívni erős szellemnéző, tenni az szellem az nyugalom! Ki hallott volt olyan, ha jön a láz, tesz ki tej az láz-szellem, hátha megy el s nem tesz hideg víz az beteg teste?! Argh!!! - s sarkon fordulva, döngő léptekkel elhagyom a helyiséget. Ekkora hülyeséget de régen nem hallottam! Gyávák! Gyávák, hogy a probléma gyökerét ragadják meg, inkább kufárkodnak a szellemvilággal! Még szép, hogy ezt választotta az úr, azt, ami élvezettel jár neki, s pénze marad, ellenben egy szelleműző sokba kerülne!!!
Inkább elvonulok az istállóba Fifihez. Tanácstalan vagyok, kialvatlan, bosszús. Le kéne nyugodnom.
Ja, a falusiak is, meg az a k@cs@g nemesúr is.

Ugyan már, miért mondták volna? Már vagy 20 éve nem történt ilyen. Ráadásul Zev úrfi is nemes, és a nemes urak eddig meg tudtak küzdeni az átokkal

Az aranyszabály pedig: a pórnép ne szójjón belé a zurak dógába...
De "aranyosak"!
Szerző: Tiwanlil