Igen, ez ÚT.

Van 375 KAP-od. Az ÚTK-hoz hasonló osztogatós módszerrel kell szétosztani a dolgokat:
1. először elosztom/kitalálom a tulajdonság értékeimet. (10 tulajdonság, kb az ÚTK-hoz hasonlóan olyan 135 KAP -legalábbis én biztosan hasonlóan osztanám szét, h maradjon egyébre is.)
Az írók többször is említik h a 2 rendszert vegyíteni az egyensúly felbomláshoz vezet. VAGYIS! ha dobsz, semmit nem osztasz, hanem szépen a kasztnál kimásolod az ETK-s értékeket Szval az Érzékelés meghatározásánál vagy mind a 10 tulajdonságot kidobjuk, ahogy a szabályszerint levagyon írva, vagy a játékos maga dönt az értékeiről, ami esetben a 10.oldala táblázata, hatályát veszti! NEM KELL KÜLÖN V EGYEDÜL KIDOBNI AZ ÉRZÉKELÉST! A tulajdonságok meghatározásánál szintén fontos a táblázat, h 15 felett már 2 pont egy tulajdonság és így tovább-> vagyis xyz 17-es intelligenciával, Tizenhetes tulajdonságértékéért 19KAP-ot számoljunk fel!!!
FONTOS: Az Első Törvénykönyvben lévő faji módosítók is hozzászámítanak. Tehát mondjuk én egy gnóm tolvajt indítok és: 13-as erőt
12-es ügyességet,
11 egészséget,
10 szépséget
15 érzékelkést
határozok meg akkor a játékban a karakterem a faj miatt ilyen értékekkel fog érvényesülni: (könyv 16 old, jobb felső sarok)
Erő:12
Ügy:14
Egész:12
Szép: 7
Érz:17
2. amikor megvannak a tulajdonságok, jönnek az egyéb értékek amit a maradékból gazdálkodok ki (375
kapott karakteralkotópontok-135
elméletileg a tulajdonságok értéke=235
a fentmaradó KAP-ok, Ezt a "fennmaradó KAP-ot oszthatom szét:
ÉPalap,Fpalap,Kpalap,KÉalap,TÉalap,VÉalap,CÉalap,HM/szint,Fp/szint,KP/szintre.
Természetesen ezeknek az értéke is le vagyon írva h mi mennyibe kerül. Tehát a kp alap 1KAP, míg a ÉPalapért 2KAP-ot számítunk fel!
Amikor mindent kiszámítottunk, ennek -esetemben- összesen 235-re kell kijönnie (lehetnek eltérések attól függően, ki mennyit költött a tulajdonságaira pl: én 135 KAP-ért veszek szinte mindig tulajdonságot, de lehet h valaki 200KAPért írja fel a tulajdonságait, így ő a "fenmaradóból" már CSAK 175KAP-ot költhet 200+175=375)
3.Ezt követően a régi rendszer szerint, mert abból alkották, emlékeim szerint a könyv 1 v 2 sorában a bevezetésnél is úgy írja h az "az első ötfokozatú képzettség rendszeren alapuló szabályrendszer" Vagyis ez a könyv az ETK-t és ÚTK közötti átmenet.
Manapont: szintenként akkor kapsz MP-t, ha
-szintlépésnél költesz rá a KAP pontodból
-ha pl. tapasztalati mágiánál eléred legalább a 3. fokot, akkor +1MP/szint garantált
-ha pl. tapasztalati mágiánál eléred legalább a 4. fokot, akkor +2MP/szint garantált
-ha pl. tapasztalati mágiánál eléred legalább az 5. fokot, akkor +3MP/szint garantált
VÁLASZ: NEM!
szintenkénti manapoontok:
1.
alap, az ETK-ban levagyon írva h bárd, varázsló tűzmágus stb max MP-ja minden szinten x-el növekszik (minden kaszté más, a varázsló esetében ez 10.)
2.
nincs per szint vagy a képzettségből adódó bónusz3.
egyéb ezek pl a varázstárgyak, tetkók és a varázsló esetében a bot, mert ugye neki az nem varázstárgy, mert a személyes aurája része bármikor, bárhol megérzi jelenlétét. - A varázstárgyak képesek manapont tárolására is: hatalom amulettje
(3.b) ÚT-ben a mágiaformákat 100 felé bontották, vulgár, tűz, magas, szakrális, szimbólum (a rúnamágia), mester, drágakő
"A képzettség 3.foka a tapasztalati hagyományokat művelő varázshasználók számára a szimbólum mágia lehetséges legmagasabb elérhető szintje"
A tapasztalati hagyományok, jelen esetben nem tapasztalati mágiát, hanem ezek használóit: bosz.mester, boszi, tűzmágus, bárd és egyéb mágiahasználók, akik a mágiának csak bizonyos "metódusát" használják/ismerik. Ezek állítólag nem mehetnek/érthetnek jobban a rúnamágiához, de sztem ez csak JK-ra vonatkozik.
2/Minden más ami nincs az UT-ba:
Nem láttam utalást varázshasználó kasztok MP értékére (kivéve a mágiahasználat képzettség) tehát elvileg azok változatlanok
az ETK-ban leírtak alapján? Alap MP,Mp/szint,isteni szférák stb?
Fentebb már megválaszoltam az idézet első mondatot.
ÚT-ben még nincs MP alap, vagy szint, vagyis annyi van h szintlépéskor a kaszt x mennyiségű pontot kap, kasztból fakadóan.
A Mana per szint az ETK-ban leírtak alapján ("...a karakter minden szintlépéskor..." kezdetű mondat) , és az istenek szféráit is onnan kell megnézni. Emlékeim szerint van változás, ÚTK-hoz képest vmelyik paplovag szférája nem ugyanaz mint ETK-ban
1/ Képzettségpontok
Ugyebár ha jól értem tulajdonság,ép,fp,harcérték,kp KAP pontból megy.induló alap kp és kp/szint is (kikötve hogy max 20/szint lehet).
igen
A figyelmeztetést is olvastam hogy ha ezzel a módszerrel alkotunk,akkor a későbbi táblázatokat hagyjuk figyelmen kívül...Tehát ennek értelmében
fentebb a legelső pontban elmagyaráztam, de a lényeg h ha nem bírsz/nem akarsz/nem érted akkor a meghatározott ETK alapú sablon kasztok alapján megbírod csinálni ->fellapozod, kidobod a kasztnál meghatározott kockákkal, felírod a kasztodhoz tartozó, az ÚT-ből vett "Kasztok Induló Képzettségei"-nél meghatározott táblázatot a karakterlapodra. Ez mind elsődleges képzettség. Ezután az ETK-ból szintén kiírod az alapokat (CÉ,VÉ,TÉ,KÉ,ÉP,FP,HM stb) kiszámolod, megszemélyesíted (felszerelés + fegyver+ egyébbel) ez az egyik módszer, ez esetben nem osztasz semmit mert már kész a kaszt, csak át Újtekercsezzük (kimásoljuk az új képzettség listát) A másik az legeslegelső mondatomban írt osztogatós módszer, mindent kivéve a pszi és manapontokat, mi határozunk meg. Ez esetben semmit nem kell kockával dobni
az induló kp-hoz az ügyesség és intelligencia 10 feletti része nem adódik hozzá...csupán az a kp alap,amit KAP-ból veszek meg.
Az induló kp-hoz a plussz ügyesség (10 feletti rész) csak ügyességes képzettségre költheted vagyis nem veszel belőle szimbólum mágiát 1.fokra, de még szexuális kultúrát sem. Csak azt aminél a képesség követelménynél csak az Ügyesség van feltüntetve, kizárólag ezt a fajta képzettséget lehet venni. (ebben nem vagyok 100%-ig biztos, vagyis h csak kizárólag ügyességes képzettséget vehetsz. Rég játszottam ezzel a rendszerrel a képzettségeket, meg nem igen néztem még át. Ha véletlenül nincs olyan h csak Ügyesség követelménye van egy képzettségnek, akkor a lényeg az h csak olyan képzettséget lehet venni az ügyességből adódó plusz kp-ból, amiben legalább ezt a tulajdonságát is használnia/követelményként van felsorolva kell a karakternek a megtanuláskor.)
és intelligenciából a plusszt csak intellektuális képzettségekre költheted. Vagyis amibe bárminemű Fizikai képességkövetelmény van azt nem veheted fel.
UI: semmi baj a kérdésért, ám mielőtt karaktert alkotnál, beszéljünk! Nem akarom h létrehozd, majd azt mondom h várj erre a karira nincs ötletem
(pszimester,illuzionista mindig rohadt távol állt tőlem, de biztos van még 1-2 ilyen kaszt) készíts másikat, mert ezt nem vállalom.
A 313.oldaltól a 325.oldalig nem tévesztendő össze az induló képzettségekkel. A 313. oldaltól az osztogatós módszer embereinek vannak felsorolva a kasztok, hogy ha maguk akarnak képzettséglistát írni, akkor az adott kasztnál mi számít elsődleges, másodlagos és tiltott képzettségnek. Ugye ez azért fontos, mert mindegyiket más KAP levonással kell számolni! Dierol!
Ha olvasod, esetleg kérnék egy topikot az újabb mesémnek "ANTIK QUIRONEIA" névvel a rendszer M.A.G.U.S - Új Tekercsek